Dit is de tweede deelopdracht van het vak Personal Coaching. Tijdens deze opdracht hebben we een ME-scan uitgevoerd. Hieronder kunt u de resultaten van mijn ME-scan bekijken. Daarnaast heb ik een reflectie geschreven over de uitkomsten van de ME-scan, waarbij ik het Ofman-model heb toegepast.

Reflectie Me-scan
Uit de Me-scan is gebleken dat ik van nature doortastend en zakelijk ben. Dit klopt wel, want ik ben resultaatgericht. Ik kan goed filteren wat belangrijker is om een bepaald resultaat te halen. Ook kan ik goed onder druk presenteren. Dit komt doordat ik weet dat ik op zulke momenten geen fouten kan maken; daarom ga ik extra nauwkeurig te werk. Ook blijkt dat ik een echte doorzetter ben en zakelijke doelstellingen echt kan realiseren. Ik kan echter soms te veel gefocust zijn op het resultaat en vergeet dan om te blijven beoordelen of de gekozen doelstellingen nog wel relevant zijn. Ik kan mijn doortastende kant beter ontwikkelen door bewust tijd te nemen om te bepalen aan welke van mijn persoonlijke doelstellingen ik echt waarde hecht.
Ik herken mezelf in het stukje mensgericht en verantwoordelijk. Ik help graag andere mensen als ze ergens hulp bij nodig hebben. Ik neem echter niet vaak genoeg de verantwoordelijkheid op me of delegeer taken. Het lijkt me een waardevolle competentie om bewust leiderschapsrollen op me te nemen, zodat ik niet te veel zelf ga doen. Het is voor mij belangrijk dat ik als betrouwbaar overkom.
Het feit dat ik bepaalde competenties op het gebied van “richtinggevend” en de “feitelijke” kant niet van nature bezit, wordt gezien als een voordeel. Dit benadrukt dat het niet noodzakelijk is om energie te steken in de ontwikkeling van deze competenties, aangezien dit onder druk kan leiden tot valkuilen. Dit inzicht helpt mij om mij meer te richten op andere competenties die niet tot valkuilen kunnen leiden.
De analyse van mijn competenties op het gebied van samenwerking en communicatie laat zien dat ik mezelf als samenwerkend en communicatief beschouw, maar dat deze competenties niet van nature bij me passen. Na het maken van de Me-scan ben ik me bewust geworden van mijn mogelijke valkuilen, zoals het doorslaan in creatief denken. Anderen kunnen dit wellicht ervaren als chaotisch, omdat ik steeds weer nieuwe ideeën of oplossingen zoek.
Ook komt uit de analyse naar voren dat ik een betrokken persoon ben. De aandacht, liefde en zorg voor mensen om me heen kan ik me heel erg in vinden. Dit is ook een belangrijke drijfveer in mijn leven. Ik weet wat mijn taken zijn en vind het ook niet erg als anderen mij daarop wijzen.
In het laatste stuk van mijn analyse ben ik het niet eens. Ik ben niet sterk gericht op wat anderen van me vinden. Dit was vroeger wel het geval, maar tegenwoordig doe ik lekker mijn eigen ding. Af en toe zoek ik wel bevestiging van mensen die dicht bij me staan, maar dat gebeurt niet super vaak. Vroeger was ik wel makkelijk beïnvloedbaar, maar dat is de afgelopen jaren flink veranderd. Ik kan wel wat afwachtend zijn, maar dat verschilt ook per groep of onderwerp. Als ik het juiste antwoord weet op een vraag, zal ik het altijd zeggen.

Doorzetter: Wanneer ik ergens aan begin ga ik er 120% voor om dit goed af te ronden. Ik stop pas als ik tevreden ben over het eind werk. Dit kan je bijvoorbeeld zien bij de projecten van dit jaar.
Ongeduldig: een valkuil van mij is ongeduldig. Ik zeg altijd dat ik veel heb, maar geen geduld. Ik vind het heel irritant als ik moeten wachten op mensen als ze het werk nog niet af hebben. Ter wel ik al klaar ben, dus moet wachten op die mensen.
Passiviteit: Ik kan echt niet tegen als mensen in bijvoorbeeld project groepje niks doen en steeds moet aan sturen om iets te gaan doen. Als ze dan iets maken even snel iets maken.
Geduld: een uitdaging voor mij is om iets meer geduld te krijgen, want merk dat ik soms te snel geïrriteerd ben als mensen het nog niet af hebben. Dit kan alleen maar frustratie opleveren bij iedereen. Dit kan invloed hebben op uitwerken van het product wat je aan het maken bent. Ik moet wel oppassen dat ik daardoor niet passief word en minder ga doen.

Doelgericht werken: Ik probeer altijd met een project of een opdracht zo doelgericht werken. Dat ik niet onnodige tijd aan kwijt ben. In die tijd kan ik weer andere dingen doen.
Slordig: Door dat ik dit doe kan ik soms wat slordiger werken. Hierdoor kan ik slordigheid foutjes maken die ik kan voorkomen. Dan ziet mijn werk er verzorgder uit.
Niks doen: Ik kan er niet tegen als mensen helemaal niks doen in een project, maar wel mee liften op het project. Zo toch een goed cijfer krijgen.
Verzorgder werken: een uitdaging voor mij is om verzorgder te werken, waardoor ik wel meer tijd kwijt ben aan mijn werk. Hierdoor ziet mijn werk er wel verzorger uit en lijkt of ik er meer tijd aan heb besteed. Ik moet wel oppassen dat ik daardoor minder ga doen.

Zorgzaam: Ik ben heel zorgzaam voor mijn vrienden en familie. Wil ze altijd helpen waar ik kan of waar nodig is. Dit zit gewoon in me, dat ik graag voor mensen wil zorgen.
Zelfopoffering: Ik moet oppassen dat niet te veel voor andere ga zorgen en me zelf minder ga verzorgen, want dat is natuurlijk niet goed. Denk namelijk op sommige momenten meer aan andere mensen dan mezelf.
Egoïstisch: Ik kan er echt niet tegen als mensen alleen, maar aan zichzelf denken. Dat ze zichzelf belangrijker vinden dan de rest. Als vrienden dit doen zeg ik dat ook altijd, want daar irriteer ik me heel erg aan.
Beter voor jezelf zorgen: een uitdaging wordt voor mij om meer aan mezelf te denken in plaats van anderen. Ik moet er alleen niet voor zorgen dat ik egoïstisch ga worden, want daar heb ik zelf ook een hekel aan.