Driessen groep

Tijdens de lessen van Personal Coaching kregen we meerdere keren de kans om een bezoek te brengen aan de Driessen groep in Helmond. Bij het eerste bezoek werden we hartelijk ontvangen met een presentatie waarin Driessengroep zich voorstelde en uitlegde wat ze allemaal doen in het werkveld. Na de presentatie kregen we een rondleiding over de Brainport Human Campus van Driessengroep. Daarnaast hebben we verschillende colleges gehad over solliciteren, LinkedIn/netwerken en storytelling. Deze vier leerzame ochtenden hebben me veel geleerd over hoe ik mezelf het beste kan presenteren op het werkveld. Hieronder zal ik alles nog specifieker toelichten.

Driessen Groep bij BOOST

Solliciteren

Tijdens de bijeenkomst over solliciteren kregen we eerst een college van twee recruiters van de Driessengroep. In dit college vertelden ze waar zij als recruiter op letten bij sollicitaties, wat slim is om te doen en wat juist helemaal niet. Wat me opviel tijdens dit college was dat het belangrijk is om op te vallen tijdens het solliciteren en dat steeds meer mensen sollicitatiefilmpjes maken. Hierdoor stel je jezelf kwetsbaar op en vergroot je de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek bij een bedrijf. Tijdens dit college hadden we als opdracht om dit zelf eens uit te testen. Mijn filmpje kun je hier bekijken.

LinkedIn en netwerken

Tijdens de bijeenkomst over LinkedIn en Netwerken kregen we ook eerst een college van een medewerker van de Driessengroep. Tijdens dit college hebben we geleerd waar je allemaal op moet letten om zo goed mogelijk vindbaar te zijn op LinkedIn. Het is bijvoorbeeld belangrijk om in je kopregel je studie en bijbaan te vermelden, zodat iedereen in één oogopslag kan zien wat je doet. Vervolgens hebben we geleerd dat het belangrijk is om een aantal zoektermen waarop je gevonden wilt worden te verwerken in je informatietekst. Ook is het van belang om je ervaring, opleidingen en licenties en certificaten op je LinkedIn-profiel te vermelden. Dit had ik al op mijn pagina staan. Uiteraard is het ook belangrijk om connecties aan te gaan met zoveel mogelijk mensen in je netwerk. Ook tijdens dit college heb ik veel nieuwe dingen geleerd en toegepast op mijn eigen LinkedIn-pagina.

Storytelling

Tijdens de bijeenkomst over storytelling kregen we ook weer eerst een college van een van de medewerkers van de Driessengroep. Hier leerden we waarop je moet letten als je een verhaal vertelt of een presentatie geeft voor een groep mensen. Veel mensen beginnen vaak met het “what” gaan vervolgens over naar het “how” en eindigen met het “why” Het is echter veel effectiever om het juist andersom te doen.

Mijn ‘why’ is een glimlach op iemands gezicht te toveren.

Mijn ‘how’ is door mensen te helpen en de omgeving zo gezellig mogelijk te maken waar het kan.

Mijn ‘what’ is om een veilig gevoel bij mensen te creëren.

Ook hebben we geleerd dat mensen verschillende golflengtes hebben. Dit betekent dat iedere persoon anders benaderd moet worden. De drie golflengtes zijn: Video, Audio en Kino. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar vooral hoe je iets overbrengt, met 20% inspiratie en 80% transpiratie. De verdeling van communicatie is als volgt: 55% lichaamstaal, 38% tonaliteit en 7% de inhoud van wat je zegt.

We hebben ook geleerd dat het beter is om in te spelen op emoties dan op logica, omdat emoties altijd de overhand hebben op logica. Daarom is het slim om, bijvoorbeeld tijdens een kennismakingsgesprek, eerst persoonlijke zaken te bespreken en daarna over te gaan naar zakelijke onderwerpen zoals werk of opleiding. Hierdoor ontstaan heel andere gesprekken.

Een goed verhaal heeft een kop, waarbij je begint met een held, een gevaar of een uitdaging/droom. Vervolgens ga je naar de romp, waarin je 2 tot 5 ‘why’s’ vertelt. Daarna eindig je met een staart, waarin je een call to action geeft. Ook hebben we geleerd dat een goed verhaal draait om ‘verbinding’.

Vertelt een boodschap die er echt toe doet

Verbindt verteller en publiek door goed heart & mind te verbinden.

Ondersteunt en versterkt de inhoud door een optimaal gebruik van de vorm

Levert door een goede verhaallijn het door de verteller gewenste effect.

Is schaalbaar/ na te vertellen/ viraal

Aan het einde van de ochtend kregen we nog een opdracht om een presentatie, video of verhaal te maken voor de opleiding Commerciële Economie. Dit heb ik gedaan met Jarno en Joeri. De samenwerking verliep goed en we hebben een leuke video gemaakt. Als we net iets meer tijd hadden gehad, hadden we de inhoud beter kunnen optimaliseren, zodat de video iets serieuzer was.

Career event

Tijdens dit evenement heb ik veel gesprekken gevoerd met verschillende bedrijven, zowel met bedrijven waarvan ik al wist wat ze deden als met compleet nieuwe bedrijven. Ik ging in gesprek met de mensen die bij de stands stonden en vroeg naar wat het bedrijf precies doet en hoe het dagelijkse leven eruitziet voor werknemers of werkgevers van dat specifieke bedrijf. Dit leidde tot zeer interessante en informatieve gesprekken.

Ik had ook een persoonlijk doel gesteld voor het Career Event: probeer met zoveel mogelijk verschillende soorten bedrijven te praten. De reden hierachter was om mijn netwerk te vergroten, wat mogelijk van pas kan komen in mijn verdere carrière. Wanneer een bedrijf of persoon mij aansprak, vroeg ik of ze een visitekaartje hadden of dat ze een LinkedIn-connectie wilden maken, zodat ik op een later moment opnieuw contact kon opnemen voor eventuele stages of banen.  

Zulke evenementen helpen je snel te ontdekken welke bedrijven je interessant vindt en welke niet. Voorbeelden van bedrijven die mijn interesse wekten tijdens het Career Event zijn: AAA-lux, Avec, Nefab, Kings Talent, Defensie, Pala Group, Forelle, Royal Swinkels en PSV.