Tijdens mijn minor heb ik me verdiept in marketingstrategieën, waarbij ik zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden heb opgedaan. Deze verdieping stelde me in staat om inzicht te krijgen in het ontwikkelen en implementeren van marketingstrategie die inspelen op de behoeften van de markt en diverse doelgroepen. Hieronder geef ik een overzicht van wat ik tijdens deze minor heb geleerd en waaraan ik heb gewerkt, waardoor ik mijn expertise op het gebied van marketingstrategie verder heb kunnen versterken.

Semrush

Tijdens het eerste project heb ik ook een cursus gevolgd via Semrush. Elke week werd er een nieuw onderwerp behandeld. In de eerste week stond SEO centraal. Dit was grotendeels herhaling voor mij, aangezien ik al veel over SEO heb geleerd tijdens mijn opleiding en mijn twee bijbanen waar ik teksten schrijf. Toch heb ik enkele nieuwe dingen ontdekt tijdens de cursus, bijvoorbeeld hoe je zelf keywordonderzoek kunt doen. Normaal gesproken worden deze zoekwoorden voor mij aangeleverd, waardoor ik meestal direct aan de slag kan met schrijven.

In de tweede week ging de cursus over contentmarketing. We leerden wat contentmarketing precies inhoudt, waarom het belangrijk is en welke soorten content je kunt gebruiken in een contentmarketingplan. Ook dit was voor mij vooral herhaling, aangezien ik deze basiskennis al heb opgedaan tijdens mijn studie Commerciële Economie.

De derde week behandelde social media marketing. Hier heb ik wél nieuwe inzichten opgedaan, vooral over de werking van social media algoritmes. Daarnaast kwamen onderwerpen aan bod zoals het ontwikkelen van een eigen social media strategie en influencer marketing. Ook hier was veel informatie bekend voor mij, maar ik vond de extra verdieping wel waardevol.

In de laatste week was het onderwerp marketinganalyse aan de beurt. We leerden hoe we Google Analytics 4 kunnen instellen en welke data ermee verzameld kan worden, zoals organische zoekprestaties, zoekwoordposities en backlinks. Ook werd uitgelegd hoe je een SEO-dashboard kunt toevoegen en integreren met Google Search Console.

De Semrush cursus niet veel nieuwe informatie, maar het was fijn om alles nog eens te herhalen. Er waren ook enkele nieuwe dingen die ik heb geleerd en deze kon ik direct toepassen in het bijbehorende project. Daardoor was het uiteindelijk toch een nuttige cursus en een waardevolle aanvulling op mijn werk aan het project.


Persona’s

Tijdens het project heb ik een persona gemaakt om de doelgroep beter te begrijpen. Een persona is een fictief profiel van een gebruiker. Het laat zien wie de doelgroep is en wat hen bezighoudt. Door de persona te maken, kon ik mij beter inleven in hun behoeften en uitdagingen. Dit hielp om betere keuzes te maken tijdens het project.

Ik keek naar dingen zoals leeftijd, interesses en gedrag. Dit gaf meer inzicht in wat de doelgroep nodig heeft en hoe we hen konden aanspreken.

De persona was een handige leidraad. Het hielp bij het uitwerken van de customer journey en de marketingstrategie. Het zorgde ervoor dat alle beslissingen gericht waren op de doelgroep en dat alles beter op elkaar aansloot.

Met de persona kon ik het probleem oplossen dat er onduidelijkheid was over wie de doelgroep precies was en wat hun specifieke behoeften zijn. Het gaf concreet inzicht in de voorkeuren en gedrag van de doelgroep, zodat we gerichter konden communiceren en beter konden inspelen op hun wensen.

Het effect van het gebruik van de persona was dat de marketingactiviteiten beter aansluiten op de behoeften van de doelgroep. Het zorgde ervoor dat we een meer gepersonaliseerde en relevante content konden maken. Dit leidde tot meer betrokkenheid, hogere conversies en een sterkere klantloyaliteit.

We hebben eerst een persona gemaakt. Voor dit project hebben we in het begin twee persona’s gemaakt: één voor de doelgroep en één voor de gebruiker. Dit was is namelijk een andere gebruiker. Uiteindelijk kregen we als feedback om te focussen op een groep. Uiteindelijk hebben we als groep besloten om te gaan focussen op de gebruiker. Hier hebben we eindelijk een nieuwe visuele persona voor gemaakt.


SWOT-analyse

Ook hebben we een SWOT-analyse gemaakt tijdens het eerste project. Hierbij kijk je naar de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van een bedrijf:

  • Sterktes (Strengths): interne factoren waarin het bedrijf goed is, zoals een sterk merk of loyale klanten.
  • Zwaktes (Weaknesses): interne zwakke punten, zoals beperkte middelen of een klein marktaandeel.
  • Kansen (Opportunities): externe factoren die groeimogelijkheden bieden, zoals nieuwe markten of trends.
  • Bedreigingen (Threats): externe risico’s, zoals nieuwe concurrentie of veranderende regelgeving.

Het maken van de SWOT-analyse gaf me waardevolle inzichten in de positie van het bedrijf binnen de markt. Het hielp om strategische beslissingen te onderbouwen, bijvoorbeeld door te focussen op kansen die aansluiten bij de sterktes van het bedrijf of door bedreigingen aan te pakken die samenhangen met de zwaktes. Het was vooral nuttig om een compleet beeld te krijgen van de interne en externe factoren die van invloed zijn op de strategie van het bedrijf.

Met de SWOT-analyse kun je het probleem oplossen dat er geen duidelijk inzicht is in de huidige positie van het bedrijf en de omgeving waarin het opereert. Het helpt om zowel interne als externe factoren in kaart te brengen, zodat je strategische keuzes kunt maken die het bedrijf versterken en beter voorbereiden op risico’s.

Het effect van een SWOT-analyse is dat je gefundeerde en weloverwogen beslissingen kunt nemen. Het geeft je de tools om zowel de sterke punten van het bedrijf te benutten als om zwaktes te verbeteren. Ook kun je kansen sneller grijpen en bedreigingen afzwakken. Dit maakt het mogelijk om een meer effectieve strategie te ontwikkelen, die zowel kortetermijnresultaten als langdurige groei versterkt.

Strengths (Sterktes):

  1. Beloningssysteem: punten verzamelen
    Het beloningssysteem motiveert gebruikers om mee te doen aan recycling. Het biedt een leuke en concrete stimulans, zoals punten sparen, wat ervoor zorgt dat mensen vaker terugkomen.
  2. Gebruiksvriendelijk
    Als iets makkelijk te gebruiken is, zullen meer mensen het oppakken. Een gebruiksvriendelijk systeem verlaagt de drempel en zorgt ervoor dat zelfs mensen die minder technisch zijn, er goed mee overweg kunnen.
  3. Milieubewust: minder plastic soep
    Het initiatief draagt bij aan een schonere wereld. Minder plastic soep betekent minder schade aan het milieu, en dat is een sterk punt voor zowel de planeet als het imago van het project.
  4. Klantenloyaliteit: ze blijven terugkomen
    Wanneer mensen zien dat ze iets terugkrijgen voor hun inzet, blijven ze vaker meedoen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de continuïteit van het project.

Weaknesses (Zwaktes):

  1. Kosten van het bouwen en plaatsen van apparaten
    Het opzetten van dit soort systemen kost veel geld. Dit kan een uitdaging zijn, zeker als er nog geen grote investeringen of subsidies beschikbaar zijn.
  2. Technische complexiteit
    Apparaten die veel techniek bevatten, kunnen lastig zijn om te bouwen en te onderhouden. Dit vraagt om specialisten en brengt extra kosten met zich mee.
  3. Risico op misbruik
    Elk systeem kan worden misbruikt, en dat is hier ook een risico. Bijvoorbeeld door mensen die proberen vals te spelen om meer beloningen te krijgen.
  4. Afvalverwerkingsefficiëntie
    Als het recyclingproces niet efficiënt genoeg is, kun je alsnog problemen krijgen. Het afval moet snel en effectief verwerkt worden, anders loop je het risico dat het systeem niet goed werkt.

Opportunities (Kansen):

  1. Het plastic recyclen
    Plastic recycling is steeds belangrijker. Dit initiatief sluit dus perfect aan bij de huidige trends en biedt een oplossing voor een groot probleem.
  2. Samenwerking met bedrijven
    Veel bedrijven willen graag duurzamer worden. Dit soort initiatieven biedt mogelijkheden voor samenwerking, bijvoorbeeld met supermarkten of producenten van verpakkingen.
  3. Groeidende vraag naar duurzaamheid
    Mensen vinden duurzaamheid steeds belangrijker. Dit betekent dat er veel draagvlak is voor dit soort initiatieven, wat het makkelijker maakt om te groeien.
  4. Bewustwording onder jongeren van duurzaamheid en recycling
    Jongeren zijn vaak goed op de hoogte van milieuproblemen en staan open voor duurzame oplossingen. Ze kunnen een belangrijke doelgroep zijn om het succes van dit initiatief te vergroten.

Threats (Bedreigingen):

  1. Standaard statiegeld apparaten
    Er bestaan al systemen zoals statiegeldmachines. Deze kunnen een concurrent vormen, vooral als mensen niet meteen het verschil zien tussen jouw systeem en het bestaande aanbod.
  2. Verandering van regelgeving
    Regels veranderen regelmatig, en dat kan risico’s opleveren. Stel dat nieuwe regels je systeem duurder of minder effectief maken, dan moet je je snel aanpassen.
  3. Onderhoudskosten van beloningen
    Het beloningssysteem is niet gratis. Je moet rekening houden met terugkerende kosten, zoals het uitkeren van punten of het onderhouden van de apparaten.
  4. Frauderen tijdens gebruik
    Mensen kunnen proberen het systeem te manipuleren om meer beloningen te krijgen. Dit kan een negatieve impact hebben op de betrouwbaarheid en de kosten van het project.

Brand canvas

We hebben als groep ook nog een Brand Canvas gemaakt. Dit is een hulpmiddel om een merkstrategie duidelijk in kaart te brengen. Hier kan je een overzicht zien van alle belangrijke elementen van het merk, zoals de missie, visie, waarden, doelgroep, merkbelofte, en kerncompetenties. Het helpt ook om een consistente en sterke merkidentiteit te ontwikkelen.

Met het Brand Canvas kun je het probleem oplossen dat je merkstrategie niet goed gestructureerd is of dat er geen duidelijk overzicht is van de belangrijkste merkcomponenten. Het helpt je om alle elementen van het merk samen te brengen en ervoor te zorgen dat ze in lijn zijn met de kernwaarden van het bedrijf. Dit maakt het makkelijker om een consistent en herkenbaar merk te bouwen.

Het effect van het gebruik van het Brand Canvas is dat je merk sterker en meer samenhangend wordt. Het zorgt ervoor dat iedereen in het team dezelfde visie en richting volgt, wat belangrijk is voor het creëren van een consistente klantbeleving. Bovendien helpt het om je merk te differentiëren van de concurrentie, door duidelijk te maken wat het merk uniek maakt en wat het voor de klant betekent. Dit versterkt niet alleen de merkidentiteit, maar draagt ook bij aan meer klantloyaliteit en merkherkenning.

De USP’s / UBR’s zijn:

  • Beloningssysteem 
  • Bewustwording en educatie 
  • Toegankelijkheid 
  • Positieve impact op de schoolomgeving 
  • Innovatief en toekomstgericht

Kernwaarden:

  • Duurzaamheid 
  • Recycling 
  • Milieubewust 

De missie:

BottleBonus wil plastic afval verminderen en duurzaam gedrag stimuleren op scholen en universiteiten. Door flesjes in te leveren, verdienen studenten en medewerkers punten die ze kunnen inwisselen voor koffie, snacks of leuke activiteiten. Zo maken we milieubewustzijn leuk en toegankelijk voor iedereen in het onderwijs, en bouwen we samen aan een schonere toekomst! 

De missie is sterk gebaseerd op de inzichten uit de SWOT. De sterktes, zoals gebruiksvriendelijkheid en het beloningssysteem, worden in de missie vertaald naar concrete acties om klanten te betrekken en duurzaam gedrag te stimuleren. Tegelijkertijd speelt de missie in op de kansen, zoals de groeiende vraag naar duurzaamheid en samenwerkingen met bedrijven, om het initiatief verder te laten groeien.

De zwaktes, zoals kosten en technische complexiteit, worden aangepakt door samen te werken met partners, terwijl de bedreigingen, zoals concurrentie en fraude, worden geminimaliseerd door te focussen op innovatie en betrouwbaarheid. Zo vormt de missie een praktische uitwerking van de SWOT en biedt het een duidelijke koers voor succes.

De Visie:

BottleBonus ziet een toekomst waarin plastic afval volledig wordt gerecycled en duurzaamheid de standaard is. Door bewustwording te creëren en duurzame technologieën toegankelijk te maken, willen we ervoor zorgen dat iedereen kan bijdragen aan een wereld zonder plastic vervuiling.

De visie sluit nauw aan op de kansen en ambities uit de SWOT. Het langetermijndoel om een wereld zonder plastic afval te creëren, speelt in op de groeiende vraag naar duurzaamheid en de bewustwording onder jongeren. Daarnaast bouwt de visie voort op samenwerking met bedrijven en de ontwikkeling van een circulaire economie.

De zwaktes en bedreigingen, zoals technische uitdagingen en concurrentie, worden in de visie indirect aangepakt door te streven naar innovatieve oplossingen en maatschappelijke betrokkenheid. De visie geeft richting aan de missie door een inspirerend toekomstbeeld te schetsen dat zowel haalbaar als ambitieus is.

De merknaam:

We hebben uiteindelijk gekozen voor de merknaam BottleBonus. Onze doelgroep zijn onderwijsinstellingen, maar de gebruikers zijn scholieren. Door een pakkende en leuke naam te hebben bij ons product hebben we daarom gekozen voor BottleBonus

Pay-off

We begonnen met drie pay-offs, maar kregen als feedback om er één te gebruiken. De eerste drie waren als volgt:

  • Recycling belonen, de toekomst verdienen  
  • Jouw fles, onze toekomst 
  • Fles erin, bonus eruit!

Uiteindelijk hebben we gekozen voor de laatste, maar deze hebben we ook nog iets aangepast. De uiteindelijk pay-off is: ‘Statiegeld erin, bonus eruit!’

Propositie

BottleBonus maakt duurzaam leven makkelijk en aantrekkelijk door slimme recyclingoplossingen te bieden die plastic afval verminderen. Gebruikers worden beloond voor hun inzet, wat het leuk maakt om mee te doen. Met eenvoudige technologie en samenwerking met bedrijven en consumenten werken we samen aan een schoner milieu en een circulaire economie.

Positionering

Bottlebonus is de oplossing voor iedereen die op een makkelijke manier bij wil dragen aan een duurzamere wereld. In tegenstelling tot standaard systemen zoals statiegeldmachines, maken wij recyclen leuker door beloningen en gebruiksvriendelijke technologie. Onze doelgroep bestaat uit bedrijven die duurzamer willen worden en consumenten die bewust bezig willen zijn met het milieu. Wij staan voor een toekomst waarin recyclen niet alleen noodzakelijk is, maar ook iets waar iedereen graag aan meedoet.


SEO

Ook hebben we SEO-onderzoek gedaan via Semrush. Hierbij kwam de cursus die we hebben gevolgd goed van pas. De zoekwoorden die we hebben gevonden, hebben we gebruikt in onze teksten en social media-berichten om beter vindbaar te worden op Google.

Met SEO-onderzoek kun je het probleem oplossen dat je website of content niet goed vindbaar is in zoekmachines. Dit komt vaak doordat er geen gerichte strategie is voor het gebruik van relevante zoekwoorden. Door onderzoek te doen naar de termen die je doelgroep gebruikt, kun je gerichte content maken die beter aansluit bij wat zij zoeken.

Het effect van SEO-onderzoek is dat je organische zichtbaarheid verbetert en meer verkeer naar je website genereert. Dit zorgt ervoor dat potentiële klanten je makkelijker kunnen vinden, wat uiteindelijk kan leiden tot meer betrokkenheid, conversies en een sterkere online aanwezigheid. Bovendien zorgt het gebruik van de juiste zoekwoorden ervoor dat je concurrentievoordeel hebt en relevanter bent voor je doelgroep.

KeywordIntentVolumeKeyword Difficulty
DuurzaamheidInformational, Transactional​8100​53​
KlimaatveranderingInformational​6600​64​
Ecologische voetafdrukInformational, Navigational​3600​47​
ScholierenNavigational​3600​45​
RecyclingCommercial​2900​39​
JongerenInformational​2400​32​
Groene energieInformational, Transactional​1600​55​
AfvalscheidingInformational​590​51​
HergebruikCommercial​590​25​
Zero wasteNavigational​590​22​
Duurzaam levenInformational​480​23​
OnderwijsinstellingenInformational, Transactional​480​25​
BeloningssysteemInformational​390​20​
nieuwe generatieInformational​210​25​
Duurzame ontwikkelingInformational​170​28​
Flesjes inleverenInformational​170​31​
FlessenautomaatInformational​170​25​
AfvalbeheerInformational​140​32​
Duurzame scholenInformational​90​12​
Duurzame toekomstInformational​90​20​
Punten sparenInformational​90​5​
MilieubewustzijnInformational​70​23​
Plastic inleverenInformational​70​32​
Milieuvriendelijke productenCommercial​50​19​
BottleBonus0​0​

We hebben gekeken naar potentiële keyword die belang hebben bij ons product. Die een relatief lage difficuluty hebben, maar genoeg volume hebben. Deze keywords gaan we gebruiken in onze content. 


AIDA-model

In de verdiepingsfase heb ik voor INNR de customer journey gemaakt voor de doelgroepen. Dit was belangrijk, omdat het hielp om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de doelgroepen omgaan met het merk en de producten. Er zijn namelijk twee doelgroepen waar we ons op richten. De eerste is de tech-savvy doelgroep, die veel waarde hecht aan technologie en innovatie. De andere doelgroep heeft andere behoeften, zoals gebruiksgemak en kopen met emotie.

Door de customer journey te maken, heb ik geleerd hoe je de stappen en keuzes van de klant in kaart brengt. Het gaf me inzichten in wat deze groepen belangrijk vinden en waar mogelijke verbeterpunten liggen in hun reis van interesse tot aankoop. Voor de tech-savvy doelgroep kwam bijvoorbeeld naar voren dat duidelijke informatie over technische specificaties en compatibiliteit een grote rol speelt.

Met de customer journey kun je problemen oplossen zoals een gebrek aan inzicht in de behoeften, wensen en obstakels van je doelgroep. Het helpt om pijnpunten en blinde vlekken in de klantreis te identificeren, zoals frustraties tijdens het aankoopproces of onduidelijke communicatie. Dit maakt het mogelijk om gerichte verbeteringen aan te brengen in de interactie met klanten.

Het effect van een goed uitgewerkte customer journey is dat je klanten een betere ervaring biedt. Dit verhoogt de klanttevredenheid en maakt de kans groter dat ze voor jouw merk kiezen. Daarnaast zorgt het ervoor dat marketing- en communicatie-uitingen effectiever zijn, omdat ze beter aansluiten op de klantbehoeften.

Daarnaast heb ik ook het AIDA-model uitgewerkt. Dit is een marketingmodel dat de stappen beschrijft die een klant doorloopt in het aankoopproces:

  • Attention: de klant wordt bewust van een product of merk.
  • Interest: de klant raakt geïnteresseerd en wil meer weten.
  • Desire: de klant ontwikkelt een behoefte of verlangen naar het product.
  • Action: de klant neemt actie, zoals een aankoop doen.

Met het AIDA-model kun je het probleem oplossen dat je niet precies weet hoe je klanten effectief moet aanspreken in hun aankoopproces. Het model biedt een duidelijke structuur om je marketingboodschap aan te passen aan de verschillende fases waarin de klant zich bevindt. Dit helpt om gerichter te communiceren en klanten beter te begeleiden naar een aankoop.

Het effect van het AIDA-model is dat je meer grip krijgt op hoe je klanten bereikt en overtuigt. Door dit model te combineren met de customer journey, ontstaat er een compleet beeld van de klantreis. Dit maakt het mogelijk om marketing en communicatie uitingen op elkaar af te stemmen, wat zorgt voor een hogere betrokkenheid, meer conversies en een sterkere binding met de doelgroep.

Vervolgens hebben we per fase ook nog een SMART doelstelling geformuleerd:

Bewustwording:

  • Specifiek: Minimaal 50 volgers, studenten en docenten
  • Meetbaar: 50 volgers
  • Acceptabel: Aantrekkelijke content (updates, recyclingtips, sneak peeks).
  • Realistisch: Relevante doelgroep, interesse in duurzaamheid.
  • Tijdgebonden: Binnen 1 maand na lancering.

Interesse:

  • Specifiek: 15 posts en reels per maand, kernwaarden (duurzaamheid, betrokkenheid, recycling), USP benadrukken.
  • Meetbaar: Minimaal 100 interacties (likes, reacties, shares) per maand.
  • Acceptabel: Haalbaar door gebruikerservaringen en recyclingtips.
  • Realistisch: Waardevolle, relevante content; 15 posts per maand is haalbaar.
  • Tijdgebonden: Eerste drie maanden na lancering van Instagram- & Tiktok-account.

Overweging:

  • Specifiek: Verlangen van jongeren vergroten, kernwaarden (betrokkenheid, duurzaamheid, recycling), drie slogans.
  • Meetbaar: 20% stijging aanmeldingen, 15% meer gerecycleerde flessen.
  • Acceptabel: Samenwerking met scholen, jongerenorganisaties; spelelementen en duurzame beloningen.
  • Realistisch: Gebruik van bestaande netwerken; aantrekkelijke campagne voor jongeren.
  • Tijdgebonden: Campagne van 1 oktober tot 31 maart, maandelijkse evaluaties.

Actie:

  • Specifiek: 1.000 studenten motiveren, eenvoud, plezier, impact.
  • Meetbaar: 1.000 nieuwe aanmeldingen, 20% toename gerecyclede flessen.
  • Acceptabel: Haalbaar met krachtige Call-to-Actions, eenvoudig deelnameproces, samenwerking met scholen.
  • Realistisch: Aantrekkelijke beloningen, samenwerking met onderwijsinstellingen.
  • Tijdgebonden: Campagne van 1 oktober tot 31 maart; maandelijkse voortgangscontroles.

Customer Journey

In het eerste project van de verdiepingsfase heb ik voor INNR de customer journey gemaakt voor de doelgroepen. Dit was belangrijk, omdat het hielp om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de doelgroepen omgaan met het merk en de producten. Er zijn namelijk twee doelgroepen waar we ons op richten. De eerste is de tech-savvy doelgroep, die veel waarde hecht aan technologie en innovatie. De andere doelgroep heeft andere behoeften, zoals gebruiksgemak en kopen met emotie.

Door de customer journey te maken, heb ik geleerd hoe je de stappen en keuzes van de klant in kaart brengt. Het gaf me inzichten in wat deze groepen belangrijk vinden en waar mogelijke verbeterpunten liggen in hun reis van interesse tot aankoop. Voor de tech-savvy doelgroep kwam bijvoorbeeld naar voren dat duidelijke informatie over technische specificaties en compatibiliteit een grote rol speelt.

Met de customer journey kun je verschillende problemen oplossen, zoals een gebrek aan inzicht in de behoeften en pijnpunten van je doelgroep. Het helpt om blinde vlekken in de klantreis te identificeren, zoals frustraties of obstakels die klanten ervaren. Hierdoor kun je gerichte verbeteringen doorvoeren die de ervaring van de klant soepeler en aantrekkelijker maken.

Het effect van een goed uitgewerkte customer journey is dat je marketing- en communicatieactiviteiten beter aansluiten op de klantbehoeften. Dit leidt tot meer tevreden klanten, een betere klantbeleving en uiteindelijk een hogere conversie. Daarnaast zorgt het ervoor dat je als bedrijf klantgerichter werkt en beter inspeelt op de verwachtingen van de doelgroep, wat de loyaliteit en betrokkenheid vergroot.

1. Bewustwording (Awareness) 
De tech-savvy consument komt in contact met INNR via: 

  • Social media en technologieblogs: INNR adverteert gericht op platforms zoals Instagram en YouTube, waar tech-savvy consumenten graag innovaties volgen. Reviews op technologieblogs en video’s vergelijken INNR met concurrenten zoals Philips Hue. 
  • Influencer marketing: Tech-influencers demonstreren de gebruiksvriendelijkheid en unieke voordelen van INNR-producten. 
  • SEO en Google Ads: Bij zoekopdrachten als “slimme verlichting” of “Philips Hue alternatief”, wordt INNR prominent weergegeven. 

2. Overweging (Consideration) 
De tech-savvy klant onderzoekt INNR-producten: 

  • Vergelijking met Philips Hue: Ze willen weten waarom INNR beter of betaalbaarder is dan Philips Hue. Ze bekijken YouTube-video’s, online reviews en productvergelijkingen op websites. 
  • Website van INNR: Op de overzichtelijke website ontdekt de klant het brede assortiment en de compatibiliteit met slimme platforms zoals Google Home en Alexa. De focus op betaalbaarheid, energiebesparing en functionaliteit wekt interesse. 
  • Community engagement: Forums en Reddit-discussies over slimme verlichting spelen een rol. Positieve ervaringen van andere tech-savvy gebruikers met INNR zijn overtuigend. 

3. Aankoop (Decision) 
De klant besluit tot aankoop door: 

  • Aanbod en korting: INNR biedt promoties, zoals kortingen bij aanschaf van meerdere lampen of starterkits. 
  • Eenvoudig bestelproces: Via de website van INNR of bij partners zoals Amazon en Coolblue kan de klant snel bestellen. 
  • Gratis verzending of retour: Dit verlaagt de drempel om te bestellen. 

4. Gebruik (Experience) 
De tech-savvy klant heeft hoge verwachtingen van installatie en gebruiksgemak: 

  • Installatie: Ze waarderen de eenvoudige installatie en koppeling aan apps en smart home-platforms. 
  • Gebruiksgemak: De klant bedient verlichting via spraak (Google Home, Alexa) of een intuïtieve INNR-app. Scenario’s zoals “avondmodus” of “werkverlichting” worden snel ingesteld. 
  • Probleemloze integratie: INNR-lampen werken naadloos met andere smart home-apparaten. 

5. Loyaliteit (Loyalty) 
Een tevreden klant blijft betrokken door: 

  • Updates en nieuwe producten: INNR biedt app-updates en introduceert nieuwe verlichtingsopties, zoals slimme spots of tuinverlichting. 
  • Community: Tech-savvy klanten delen ervaringen en creatieve lichtoplossingen via forums en sociale media, gestimuleerd door INNR. 
  • Klantenservice: Snelle, deskundige ondersteuning bij vragen of problemen vergroot de tevredenheid. 

6. Aanbeveling (Advocacy) 
De tech-savvy klant deelt graag positieve ervaringen: 

  • Mond-tot-mondreclame: Ze raden INNR aan in hun netwerk of schrijven positieve online reviews. 
  • Social media: Ze posten creatieve toepassingen van INNR-verlichting, bijvoorbeeld indrukwekkende lichtinstallaties thuis. 
  • Ambassadeursprogramma: INNR kan ambassadeurs belonen, bijvoorbeeld met korting op toekomstige aankopen. 

Samenvatting 
De customer journey van een tech-savvy voor INNR is een mix van bewustwording door online zichtbaarheid, overweging door sterke productvergelijkingen, en loyaliteit door gebruiksvriendelijke technologie en community-engagement. INNR onderscheidt zich door een scherpe prijs-kwaliteitverhouding, eenvoudige integratie en focus op innovatie, wat deze doelgroep aanspreekt. 

Vervolgens heb ik voor de twee doelgroep ook nog een customer journey gemaakt. Deze doelgroep bestaat uit klanten die kopen met emotie. De customar journey ziet er als volgt uit.

1. Bewustwording (Awareness) 
Deze klanten worden aangetrokken door beelden en verhalen die inspelen op sfeer en levenskwaliteit. INNR bereikt hen via: 

  • Visueel aantrekkelijke advertenties op platforms zoals Instagram en Pinterest, die benadrukken hoe slimme verlichting een gezellige en stijlvolle sfeer creëert in huis. 
  • Lifestyleblogs en magazines die slimme verlichting koppelen aan een luxueuze en stressvrije leefomgeving. Artikelen benadrukken bijvoorbeeld hoe lichtscènes bijdragen aan ontspanning na een lange dag. 
  • Inspirerende verhalen en testimonials waarin gebruikers vertellen hoe INNR-verlichting hun huis persoonlijker en sfeervoller heeft gemaakt. 

2. Overweging (Consideration)  
In deze fase draait het om hoe INNR een betekenisvolle impact kan hebben op het leven van de klant: 

  • Beleving via video’s: INNR laat zien hoe hun verlichting dynamische lichtscènes kan creëren voor verschillende stemmingen, zoals een romantisch diner of een rustgevende avond. 
  • Social proof: Klanten vertrouwen op positieve recensies en foto’s van anderen die hun gezellige huizen laten zien met INNR producten. 
  • Vergelijking op gevoel: Hoewel Philips Hue een gevestigde naam is, benadrukt INNR hoe zij dezelfde warmte en esthetiek bieden tegen een betaalbare prijs. Dit verlaagt drempels voor emotiegedreven klanten. 

3. Aankoop (Decision) 

Aangename winkelervaring: Emotiegedreven klanten worden aangetrokken door een intuïtieve en esthetisch vormgegeven website die eenvoudig te navigeren is. 

  • Persoonlijk advies: INNR biedt tools zoals een “Lichtplanner” die klanten helpt het perfecte lichtontwerp te kiezen voor een emotioneel effect. 
  • Promoties en verpakkingen: Bundelpakketten, zoals starterkits voor sfeerverlichting, zijn populair bij klanten die hun hele huis in één keer willen transformeren. 

4. Gebruik (Experience) 

  • Eenvoudige installatie: De emotionele voldoening van een product dat werkt zoals beloofd is essentieel. INNR maakt de installatie eenvoudig, waardoor klanten direct de voordelen ervaren. 
  • Creëren van routines: Klanten waarderen het vermogen om dagelijkse lichtscènes te personaliseren, zoals een ochtendlicht om energieker te starten of warm licht voor een knusse avond. 

5. Loyaliteit (Loyalty) 

  • Community-building: INNR moedigt klanten aan om hun lichtcreaties te delen via sociale media, wat een gevoel van trots en verbondenheid stimuleert. 
  • Updates en uitbreidingen: Door nieuwe producten zoals tuinverlichting of sfeervolle filamentlampen te introduceren, blijven klanten betrokken. 
  • Klantenservice: Vriendelijke en snelle ondersteuning versterkt positieve gevoelens richting het merk. 

6. Aanbeveling (Advocacy) 

  • Klanten die enthousiast zijn over de sfeer in hun huis delen dit graag met vrienden en familie. INNR kan dit stimuleren via een referral programma of social media campagnen. 

Samenvatting

Voor emotiegedreven klanten draait het om hoe slimme verlichting een verschil maakt in hun huiselijke sfeer en welzijn. INNR speelt hierop in door het benadrukken van sfeer, esthetiek en gebruiksgemak. 


STDC model

Het STDC model staat voor See, Think, Do, Care en is een marketingmodel dat helpt om de klantreis in kaart te brengen. Het model helpt bedrijven om gerichte marketingstrategieën te ontwikkelen voor elke fase en zo beter in te spelen op de behoeften van de klant.

Met het STDC model kun je het probleem oplossen dat je doelgroep niet effectief bereikt of aanspreekt in verschillende fases van de klantreis. Veel bedrijven richten zich bijvoorbeeld alleen op de ‘Do’ fase (waar klanten klaar zijn om een aankoop te doen), terwijl ze klanten in de ‘See’ en ‘Think’ fases al kunnen betrekken. Het STDC model zorgt ervoor dat je de juiste boodschap op het juiste moment communiceert, passend bij waar de klant zich in de reis bevindt.

Het effect van het gebruik van dit model is dat je marketing gerichter en effectiever wordt. Je kunt relevante content aanbieden die aansluit bij wat de klant nodig heeft in elke fase, van bewustwording (See) tot loyaliteit na de aankoop (Care). Dit zorgt voor een betere klantbeleving, meer betrokkenheid en uiteindelijk meer conversies. Daarnaast helpt het om langdurige relaties op te bouwen met je klanten, wat belangrijk is voor het succes van een bedrijf.

  • See: In deze fase wordt de aandacht van een brede doelgroep getrokken. Het doel is om merkbekendheid te vergroten.
  • Think: Hier begint de doelgroep na te denken over mogelijke oplossingen voor hun behoefte. Content moet informatief en inspirerend zijn.
  • Do: In deze fase staat actie centraal. Klanten zijn klaar om een aankoop te doen of een dienst af te nemen.
  • Care: Dit is de nazorgfase waarin de focus ligt op het behouden van klanten en het opbouwen van loyaliteit.

1. See

Doel: De klant bewust maken van INNR producten door gericht gebruik van media en technologie en functies.

  • Kanalen:
    • Social Media: INNR adverteert op Instagram en YouTube, waar tech-savvy consumenten innovaties volgen.
    • Technologieblogs en video’s: Reviews en vergelijkingen tonen de voordelen van INNR tegenover Philips Hue.
    • Influencer Marketing: Tech-influencers demonstreren de gebruiksvriendelijkheid en voordelen van INNR.
    • SEO en Google Ads: INNR wordt zichtbaar bij zoektermen als “slimme verlichting” of “Philips Hue alternatief”.

Acties van de klant:

  • Ze komen voor het eerst in contact met INNR via advertenties, reviews of influencers en raken nieuwsgierig naar de producten.

2. Think

Doel: De klant helpen overwegen waarom INNR een goede keuze is.

  • Kanalen:
    • Vergelijking met Philips Hue: De klant bekijkt YouTube video’s, leest online reviews en productvergelijkingen.
    • Website van INNR: Een overzichtelijke website laat compatibiliteit, betaalbaarheid en energiebesparing zien.
    • Community Engagement: Positieve ervaringen op forums zoals Reddit overtuigen klanten van de kwaliteit.

Acties van de klant:

  • Ze vergelijken INNR met Philips Hue en onderzoeken voordelen zoals prijs, compatibiliteit en functionaliteit.
  • De klant bekijkt wat anderen zeggen over de gebruikservaring en prestaties.

3. Do

Doel: Het gemakkelijk maken voor de klant om een aankoop te doen.

  • Kanalen:
    • Aanbiedingen en promoties: Kortingen bij starterkits of bulk-aankopen verleiden tot aankoop.
    • Eenvoudig bestelproces: INNR producten zijn beschikbaar via de eigen website, Amazon of Coolblue.
    • Gratis verzending/retour: Dit verlaagt de drempel om te kopen.

Acties van de klant:

  • Ze maken gebruik van aanbiedingen en bestellen INNR producten vanwege het eenvoudige proces en betaalbare prijs.

4. Care

Doel: Een positieve ervaring bieden tijdens en na gebruik van de producten.

  • Kanalen:
    • Community Engagement: Klanten delen creatieve lichtoplossingen op sociale media of forums.
    • Gebruiksgemak: Intuïtieve bediening via de INNR app of spraakopdrachten.
    • Social Media Posts: Ze delen creatieve toepassingen van INNR verlichting, zoals indrukwekkende lichtinstallaties (van consumenten).

Acties van de klant:

  • Ze schrijven positieve reviews, delen hun ervaringen online en promoten INNR in hun netwerk. Ze blijven betrokken door nieuwe functies te proberen, ervaringen te delen en contact te houden met de community.

Content kalender

Met een content kalender kun je verschillende problemen oplossen, zoals het gebrek aan overzicht, inconsistentie in de communicatie en last minute planning. Het helpt om een duidelijke structuur te hebben, waardoor je precies weet welke content wanneer en waar geplaatst moet worden. Dit voorkomt chaos en zorgt ervoor dat deadlines makkelijker gehaald worden.

Het effect van een contentkalender is dat je efficiënter kunt werken en een betere balans vindt in je content. Het helpt om relevante en consistente communicatie te bieden richting de doelgroep. Daarnaast zorgt het ervoor dat alle betrokkenen binnen het team weten wat er verwacht wordt en dat je strategischer kunt plannen rondom belangrijke momenten of campagnes. Hierdoor verbeter je niet alleen de kwaliteit van de content, maar ook de betrokkenheid van je doelgroep. De content kalender die ik heb gemaakt kun je hier onder bekijken. Als laatste heb ik een kleine samenvatting gemaakt voor de kosten en KPI’s.

Samenvatting kosten en KPI’s

  • Totale kosten: €4.000 (contentcreatie, advertenties, tools).
  • Belangrijkste KPI’s:
    • See: 100.000 views op advertenties, 5.000 unieke websitebezoekers.
    • Think: 10% CTR op retargeting, 50 starterkits verkocht.
    • Do: 100 aankopen via aanbiedingen.
    • Care: 200 social shares, 50 ingevulde feedbackformulieren.

Reflectie

Ik volg de opleiding Commerciële Economie, waar ik ook het vak marketing heb gevolgd. Hierdoor beschik ik al over de nodige voorkennis op dit gebied. Marketing is voor mij geen nieuwe stof, maar ik zie het als een waardevolle herhaling van verschillende onderwerpen. Een herhaling kan immers helpen om de kennis te verdiepen en te versterken.

Marketing is een onderwerp dat mij enorm interesseert, en ik werk er graag mee. Dit heb ik de afgelopen vier projecten ook proberen te laten zien, onder andere door medestudenten te ondersteunen die nog minder ervaring met dit vakgebied hebben. Het helpen van anderen gaf me niet alleen voldoening, maar bood ook kansen om mijn eigen inzichten verder te ontwikkelen.

Voor deze minor heb ik geen specifiek leerdoel gesteld met betrekking tot marketing, aangezien de focus vooral ligt op de basiskennis. Deze basis beheers ik al goed door eerdere ervaring en studie. Mijn doel is daarom om deze kennis tijdens de minor verder toe te passen in praktijkgerichte situaties en om andere studenten te ondersteunen bij het werken aan marketingvraagstukken. Het samenwerken aan en oplossen van dergelijke vraagstukken zie ik als een waardevolle manier om mijn vaardigheden verder te verfijnen.